render
SPECIALISTI IN GRASIMI SI ULEIURI VEGETALE

Nutritie si Sanatate

2009-02-06

Maslinul: o creatie spirituala

nutritie Se poate crede ca maslinul a fost creat special pentru Grecia, acesta gasindu-se in aproape toate regiunile acestei tari. Iubeste marea si soarele, din acest motiv prefera zonele de coasta unde are asigurate conditiile climatice si un ecosistem potrivit de care are nevoie pentru a creste si a da roade. Cauta un climat mediteraneean bland pe coasta, pe insule si pe uscat.


Se poate crede ca maslinul a fost creat special pentru Grecia, acesta gasindu-se in aproape toate regiunile acestei tari. Iubeste marea si soarele, din acest motiv prefera zonele de coasta unde are asigurate conditiile climatice si un ecosistem potrivit de care are nevoie pentru a creste si a da roade. Cauta un climat mediteraneean bland pe coasta, pe insule si pe uscat.

Maslinul face parte din specia “Olea Europaea”. Este originar din Siria si Iran. Cu toate acestea, grecii au fost primii care s-au implicat in cultivarea pe scara larga a maslinelor. Intre sec. 3-7 iHr, filozofii antici si istoricii au studiat clasificarea botanica si au facut referinte la proprietatile curative ale uleiului de masline (Dioscorides, Diocles) si istoricul sau (Anaxagoras, Empedocles), in timp ce Aristotel a ridicat cultivarea maslinilor la rang de stiinta.
Erau chiar protejati de legislatia acelor timpuri. Prima lege a protectiei maslinilor a fost elaborata de Solon (639-559 iHr). In unul dintre articole a interzis taierea a mai mult de doi maslini pe ani pe fiecare plantatie. In Grecia antica, maslinul era un simbol al prudentei, pacii, invingerii si fertilitatii.
Castigatorii la Jocurile Olimpice primeau o coroana din frunze de maslin salbatic.

Maslinele si uleiul lor au ocupat de asemenea un loc important in religia ortodoxa; era un simbol al dragostei si pacii, o parte esentiala a catorva ritualuri solemne.

Dragostea si stima cultivatorilor greci pentru cresterea maslinilor este trecuta de la generatie la generatie si de la familie la familie. Odata cu nasterea unui copil este cultivat un maslin care va creste si se va dezvolta odata cu copilul. Cand copilul incepe scoala la varsta de 7 ani, maslinul este gata sa dea roade. Copacul binecuvantat creste odata cu familia, doar ca va avea o viata mult mai indelungata si va fi inca in preajma pentru a fi ingrijit de viitoarea generatie si cea de dupa aceasta, daruindu-si roadele in schimbul dragostei si ingrijirii pe care o primeste de la acestia. Nu doar grecii care recunosc aceasta armonie intre Grecia si maslin.

In introducerea tratatului Minelle Verdie intitulat “La civilisation de l’olivier”, marele filozof Jacques Lacarrier face referinta la devotarea grecilor fata de maslin. “ Este ceva miraculos in calitatea vesnica a sacrului maslin, a carui cultivare a ramas neschimbata de-a lungul secolelor”.

Copacul este un concept, o creatie spirituala, care din timpurile stravechi a reprezentat pentru greci cea mai rapida si mai verde legatura dintre dorinta unui zeu si umanitate.

Zi si noapte, luni intregi, maslinul va avea nevoie de grija si dragostea cultivatorului sau. Acesta va trebui sa comunice cu el, fiecare copac va avea nevoie de atentie individuala. Plivitul si aplicarea fertilizatorilor joaca un rol important: plivitul care este una din cele mai esentiale etape, asigura copacul cu o asistenta in ciclul sau natural. Crescatorii de maslini folosesc diferite metode de plivit in concordanta cu varsta si locatia plantatiei, combinand experienta si traditia cu cele mai noi metode agricole. Scopul plivitului este de asemenea de a controla dezvoltarea copacului si pentru a regla productia si a asigura o crestere sanatoasa.

Sunt folosite trei moduri de plivit: metoda prin care se da forma, metoda producerii si metoda reinnoirii.

Faptul ca in Grecia maslinii sunt crescuti in principal in fermieri, pe care ii putem numi “crescatori de maslini de familie” reprezinta un plus in ceea ce priveste calitatea superioara a maslinelor grecesti.
Are un efect pozitiv asupra procesului de productie si cultivare, care reiese din grija deosebita pentru fiecare maslin in parte, de la culesul maslinelor una cate una pana la planificarea celei mai bune modalitati de stocare a acestora inainte de a fi procesate.

Pentru producatorul grec, cultivatul maslinilor nu este o simpla meserie, este intreaga lui viata; este viata in sine, si acesta este modul in care el o vede.
El ramane fidel traditilor eterne si bine-incercate ale cultivarii, dar in acelasi timp el foloseste metode de ultima ora care ii confera control asupra calitatii maslinelor.

Cand vine vremea ca maslinul sa il rasplateasca pe cultivatorul sau pentru grija si priceperea pe care i-a acordat-o, incepe una din cele mai complicate etape: culesul roadelor, a maslinelor. Este nevoie de multe maini-dar acestea trebuie sa fie unele pricepute. Fiecare maslina are particularitatile si nevoile ei speciale.


Inapoi