Grasimile vegetale sunt de doua tipuri:
Grasimea vegetala nehidrogenata de palmier
Obtinuta din pulpa fructului de palmier are un continut variat de fractiuni lichide si solide care dau puncte de topire diferite. Aceasta grasime rezulta in urma rafinarii, albirii si deodorizarii, printr-un proces numit RBD. Cele mai importante proprietati ale acestei grasimi sunt: capacitatea de extrudare, de formare a cremelor si de aerare.+
Grasime Vegetala de Palmier – o gama de grasimi folosita pentru aluaturi si creme cu proprietati chimice si fizice excelente.
Caracteristicile produselor intrunesc conditiile superioare cerute in industria alimentara:
- Plasticitate excelenta la o gama larga de temperaturi
- Pune in evidenta textura moale a produselor finite
- Performante ridicate la coacere si in producerea cremelor
- Profil excelent de topire
- Usurinta in folosire la temperatura normala a mediului
- Stabilitate ridicata la oxidare
Aceasta grasime este folosita:
- in industria produselor zaharoase, pentru aluaturi, creme de biscuiti si napolitane.
- In industria mezelurilor, pateurilor si a lactatelor
- daca punctul de topire este sub 36˚C, se poate folosi si la prajit intens.
Grasimile pot fi utilizate in industria alimentara pentru prepararea unor produse precum: paine, biscuiti, prajituri, aluaturi, creme, pateuri, mezeluri.
Beneficiile grasimii de palmier
- este uleiul cel mai bogat in vitamina E – un antioxidant puternic care ajuta la eliminarea efectelor nocive ale radicalilor liberi
- este o sursa excelenta de calorii, 1 gram de ulei de palmier avand 9 kcal
- sustine sanatatea sistemului cardiovascular.
Render va pune la dispozitie urmatoarele varietati de grasimi nehidrogenate cu puncte de topire cuprinse intre 36-40°C:
Palm Oil Cargill produs in Malaysia de Cargill, punct de topire 36-38 °C.
SOCFAT produs in Malaysia de Cargill, punct de topire 40°C.
D90S40 produs in Austria de VFI, punct de topire 40°C.
Aceasta diversitate de puncte de topire permite obtinerea de produse finite cu comportament identic, indiferent de anotimp. La aceste puncte de topire, produsele sunt albe cu consistenta solida, fara gust sau miros.
Grasimea vegetala hidrogenata de palmier
Este obtinuta din pulpa sau sambure de palmier, complet rafinata. In functie de domeniul de aplicare, se produc diverse sortimente, cu diferite curbe si puncte de topire.
Grasime hidrogenata din sambure de palmier este utilizata in industria zaharoaselor, ca inlocuitor al untului de cacao (CBS) pentru glazuri, cuverturi, creme si tablete de ciocolata.
Se utilizeaza pentru inlocuirea partiala sau integrala a grasimii animale din produsele lactate: cascaval, branza topita, telemea, crema de unt, crema de branza, smantana, frisca, branza de vaca, etc.
Grasimile hidrogenate din pulpa de palmier se folosesc pentru obtinerea cremelor de biscuiti, napolitane si prajituri. Cremele obtinute cu aceasta grasime sunt de calitate premium datorita capacitatii crescute de inglobare de aer la mixare, rezultand creme foarte usoare si pufoase.
Gama de grasimi este conceputa astfel incat sa poata fi folosita la cele mai pretentioase proceduri din industria produselor de cofetarie, cum ar fi: turnarea, glazurarea, umplerea si extrudarea.
Grasimile de palmier au stabilit un adevarat record in industria mondiala a dulciurilor. Ele au o lista impresionanta de caracteristici superioare fizice si chimice, solicitate cu insistenta de aproape orice ramura a industriei.
Aceste caracterisici includ:
- Luciu superior si rezistent
- Rezistenta superioara a produsului in functie de temperatura
- Profil excelent de topire
- Excelenta rezistenta la plesnire si fragilitate texturala (pentru anumite aplicatii)
- Perioada de pastrare indelungata
- Vascozitate extinsa, ceea ce usureaza umplerea, glazurarea si turnarea
- Senzatie excelenta de racoare in timpul consumului
- Proprietati aromatice excelente
Render va pune la dispozitie urmatoarele grasimi hidrogenate din sambure de palmier:
- HYSOC produs in Malaysia de CARGILL, punct de topire 38-40°C.
- PALMKERN produs in Austria de VFI, punct de topire 38-40°C.
- Produsele sunt albe, cu consistenta solida, fara gust sau miros.