Ce este laptele de cocos?
Laptele de cocos provine din carnea alba a nucilor de cocos maro mature, care sunt rodul arborelui de cocos.
Laptele are o consistenta groasa si o textura bogata, cremoasa.
Bucataria thailandeza si alte preparate din Asia de Sud-Est includ de obicei acest lapte. Este, de asemenea, popular in Hawaii, India si in anumite tari din America de Sud si Caraibe.
Laptele de cocos nu trebuie confundat cu apa de cocos, care se gaseste in mod natural in nucile de cocos care nu au ajuns la maturitate.
Spre deosebire de apa de cocos, laptele nu apare in mod natural. In schimb, carnea solida de nuca de cocos este amestecata cu apa pentru a face lapte de cocos, care are un continut de aproximativ 50% apa.
In schimb, apa de cocos contine aproximativ 94% apa. Contine mult mai putine grasimi si mult mai putini nutrienti decat laptele .
Cum se obtine laptele de cocos?
Laptele de cocos este fabricat intr-un mod surprinzator de asemanator cu omologii lui din lactate. Carnea de nuca de cocos (partea alba) este rasa si imbibata in apa fierbinte. Crema de nuca de cocos se ridica la varf si poate fi degresata. Lichidul ramas este stors printr-o panza de branza pentru a extrage un lichid alb care este laptele de cocos. Repetand acest proces, laptele de cocos devine mai subtire. Versiunea mai groasa este folosita pentru deserturi si sosuri bogate. Laptele de nuca de cocos subtire este folosit pentru a gati curry si supe.
Efecte asupra colesterolului si asupra sanatatii inimii
Deoarece laptele de cocos este atat de bogat in grasimi saturate, oamenii se pot intreba daca este o alegere sanatoasa pentru inima.
Foarte putine cercetari examineaza in mod specific laptele, dar un studiu sugereaza ca acesta poate aduce beneficii persoanelor cu niveluri normale sau ridicate de colesterol.
Un studiu de opt saptamani efectuat pe 60 de barbati a constatat ca terciul din lapte de cocos a scazut colesterolul LDL ,,rau” mai mult decat terciul din lapte de soia. Terciul din lapte de cocos a crescut, de asemenea, colesterolul HDL ,,bun” cu 18%, comparativ cu doar 3% pentru soia.
Majoritatea studiilor privind uleiul de cocos sau fulgi au constatat, de asemenea, imbunatatiri ale colesterolului LDL ,,rau”, al colesterolului HDL ,,bun” si/sau al nivelului trigliceridelor.
Desi in unele studii nivelurile de colesterol LDL au crescut ca raspuns la grasimile din nuca de cocos, si HDL a crescut. Trigliceridele au scazut comparativ cu alte grasimi.
Acidul lauric, principalul acid gras din grasimea de cocos, poate creste colesterolul LDL ,,rau” prin scaderea activitatii receptorilor care elimina LDL din sange.
Doua studii pe populatii similare sugereaza ca raspunsul colesterolului la acidul lauric poate varia in functie de individ. De asemenea, poate depinde de cantitatea din dieta ta.