Beneficiile pudrei de cacao erau cunoscute inca din secolul al XV-lea. Intr-o scrisoare, Hernando Cortez (1485-1547), cuceritorul Mexicului il informa pe Carol Quintul (1516-1556), regele Spaniei ca: “O ceasca de pudra de cacao este suficienta pentru a mentine fortele unui soldat pentru o zi intreaga de mers!”. Astfel ca, afland despre beneficiile pudrei de cacao, conchistadorii spanioli au introdus bautura de cacao in hrana trupelor.
Istoria pudrei de cacao
Adusa de Cristofor Columb in Spania in secolul XVI, bautura din cacao era foarte apreciata de aristocrati si a inceput sa se raspandeasca treptat in intreaga Europa.
Astazi, pudra de cacao de mare finete si puritate se obtine din turtele de cacao, prin procesul de macinare cu cele mai moderne mori. Pudra de cacao cu conținut redus de grasimi este utilizata de obicei pentru a obtine produse de patiserie, creme etc.
Consumul de cacao pudra ofera numeroase beneficii asupra sanatatii prin aportul de minerale, fibre si nutrienti valorosi. Bogata in calciu, fier, zinc, potasiu, magneziu, cupru, vitaminele B1, B2, B3, B5, B9 si E. Astfel, pudra de cacao confera o foarte buna stare de spirit, scade colesterolul « rau », intareste sistemul imunitar, scade riscul de diabet, reduce simptomele sindromului post menstrual si scade riscul aparitiei diabetului.
In Elvetia, medicii cardiologi numesc ciocolata amaruie cu 70% cacao, „aspirina dulce”. Datorita efectelor pozitive pe care le are acest aliment asupra sanatatii sistemului cardiovascular. Efectul pozitiv al consumului de cacao se datoreaza flavonoidelor din cacao ce contribuie la eliminarea toxinelor din organism, care se depun pe peretii vaselor de sange.
Un alt beneficiu al consumului de cacao pe care l-au remarcat cercetatorii este repararea tegumentului deteriorat. Pentru cicatrizarea tesuturilor deteriorate, se poate aplica pe piele un un unguent preparat dintr-o lingurita de pudra de cacao si una de miere. Dupa 15 minute, amestecul se poate curata cu apa sau cu lapte. Daca se repeta aceasta terapie de trei ori pe saptamana, rezultatele vor fi uimitoare. Pielea isi recapata aspectul sanatos, tanar, petele si imperfectiunile sunt eliminate.
Pe langa beneficiile deja mentionate, cacaoa are un efect stimulant asupra sistemului imunitar ferind organismul de virusuri si bacterii. Aroma ciocolatei elibereaza o cantitate importanta de imunoglobulina A, care produce anticorpi ce protejeaza de boli.
Multe persoane se feresc sa consume cacao pentru a nu se ingrasa. Totusi, e bine de stiut ca, daca este consumata in cantitati moderate, cacaoa ne poate prelungi viata. Statisticile arata ca iubitorii acestei delicatese traiesc in medie mai mult decat persoanele care nu consuma cacao.
Pudra de cacao INDCRESA
se obtine din boabe de cacao de cea mai buna calitate. Boabele de cacao sunt prajite si macinate, rezultand masa de cacao cu un procent de grasime cuprins intre 50-60%.
Aplicatiile sunt numeroase, din care enumeram: industria produselor zaharoase (cuverturi, glazuri, tablete, biscuiti, napolitane, fursecuri), laboratoare, cofetarii, bauturi instant, budinci, cereale, produse dietetice, inghetata, lactate (iaurturi si lapte cu cacao) etc .
Calitatea pudrei de cacao Indcresa este verificata in laboratoarele proprii, de la boabele de cacao si pana la produsul finit, prin riguroase analize bacteriologice, chimice si fizice, precum si verificari organoleptice ale aromei, culorii si gustului.