Lucruri mai putin stiute despre uleiul de palmier

Lucruri mai putin stiute despre uleiul de palmier

Desi este un ulei putin costisitor si bogat in substante nutritive, uleiul de palmier este momentan subiectul multor controverse aparute in randul opiniei publice.

Ceea ce putini oameni stiu este ca aceiasi acizi grasi saturati prezenti in uleiul de palmier exista in mod natural si in carne si produse lactate. Iar acidul palmitic despre care s-a crezut ca are un efect negativ asupra organismului este de fapt un constituent al membranei celulare si are efecte benefice pentru organismul uman, cu proprietati antiinflamatorii.

Conform unui studiu recent efectuat asupra unui numar de indivizi care au cosumat timp indelungat ulei de palmier, au rezultat urmatoarele:

  • nu s-a demonstrat ca ar exista o legatura directa sau indirecta intre consumul de ulei de palmier si bolile cardiovasculare;
  • nu exista dovezi conform carora consumul ridicat de ulei de palmier ar provoca diabet;
  • doar combinat cu un consum crescut de carbohidrati, consumul ridicat de ulei de palmier ar putea duce la boli cardiovasculare si/sau diabet.

De ce nu putem inlocui pur și simplu uleiul de palmier cu alte tipuri de ulei ?

Se crede in mod eronat ca starea mediului inconjurator s-ar imbunatati in cazul in care companiile ar renunta la ulei de palmier. Desi utilizarea altor uleiuri vegetale pare o soluție practica, alegand alte uleiuri, am putea intampina aceleasi probleme de mediu și sociale – daca nu chiar mai mari. Prin urmare, cea mai bună soluție este sa va asigurați ca produsele cumparate conțin ulei de palmier provenit din agricultura durabila.

  • Inlocuirea uleiului de palmier cu alte tipuri de ulei vegetal ar însemna folosirea unor terenuri mult mai mari. Deoarece palmierii produc de 4-10 ori mai mult ulei decât alte culturi pe unitatea de pământ cultivat. Aceasta ar putea dăuna grav mediului, cu riscul ca mai multe păduri să fie transformate în terenuri agricole.
  • In tarile producatoare, milioane de fermieri și familiile lor lucrează în sectorul producerii uleiului de palmier. Uleiul de palmier joacă un rol important în reducerea sărăciei în aceste zone. In Indonezia si Malaezia de exemplu, 4,5 milioane de oameni isi castigă existența din producerea uleiului de palmier. Oprirea producției de ulei de palmier le-ar crea probleme semnificative acestor oameni care își susțin familiile muncind în această industrie.
  • Inlocuirea uleiului de palmier cu alte tipuri de ulei nu este intotdeauna posibila datorită proprietatilor unice ale uleiului de palmier ca ingredient alimentar. Folosirea altor uleiuri nu ar oferi produselor aceeași textura și același gust.

RSPO

In ciuda a numeroase practici incorecte din industria alimentara, un numar tot mai mare de jucatori din industria uleiului de palmier s-au angajat sa adopte practici durabile. Rezultatul acestei tranzitii treptate este faptul ca tot mai multe tipuri de ulei de palmier din selecția Render provin din agricultura durabila (fiind certificate RSPO). 

Furnizorului nostru principal de ulei de palmier (Cargill Malaysia) produce si furnizeaza ulei de palmier intr-o manieră durabila și responsabilă din punct de vedere social. Deviza Cargill este urmatoarea: „Fara deforestare, fara turba și fara exploatare”.

Va invitam sa va convingeti de calitatile uleiului de palmier alegand produse de cea mai inalta calitate din selectia noastra.