Uleiul de cocos: proprietati, beneficii, utilizari

Uleiul de cocos: proprietati, beneficii, utilizari

Uleiul de cocos este astazi unul dintre cele mai populare uleiuri, avand multiple utilizari atat in industria alimentara cat si in cea cosmetica. Popularitatea uleiului de cocos se datoreaza atat gustului sau deosebit, cat si numeroaselor sale proprietati benefice asupra sanatatii.

Renumit pentru proprietatile sale nutritive, uleiul de cocos este considerat un superaliment recomandat in diverse afectiuni, regimuri alimentare si cure de detoxifiere. Continutul sau bogat in acizi grasi il recomanda de asemenea ca ingredient important in tratamente cosmetice de hidratare si nutritie.

Proprietati nutritionale si beneficii ale uleiului de cocos

Uleiul de cocos are actiune antimicrobiana si antifungica, datorita acidului capric si acidului lauric din componenta sa. Astfel, consumul de ulei de cocos contribuie semnificativ la buna functionare a sistemului imunitar, anihiland actiunea microbilor si virusilor.

Un alt beneficiu foarte important oferit de uleiul de cocos este reglarea metabolismului, prin actiunea trigliceridelor cu lant mediu, care sustin arderea depozitelor de grasime si transformarea acestora in energie.

Acizii saturati din uleiul de cocos amelioreaza digestia, eliminand riscul de indigestie sau de aparitie a sindromului de colon iritabil. Acizii grasi din uleiul de cocos sustin de asemenea in buna functionare a glandei tiroide, care poate asimila cu usurinta vitaminele si mineralele din alimentatie, pentru o secretie normala de hormoni tiroidieni.

Acidul lauric din uleiul de cocos contribuie la mentinerea sanatatii cavitatii bucale, indepartand bacteriile dintre dinti si asigurand astfel sanatatea dintilor si a gingiilor.

Consumul regulat de ulei de cocos imbunatateste calitatea somnului si amelioreaza starile de anxietate si depresie.

Cum alegem uleiul de cocos

Alegand un ulei de cocos virgin sau extravirgin, faci o alegere excelenta. Spre deosebire de uleiul rafinat, uleiul de cocos virgin (extravirgin) este un ulei minim procesat, obtinut prin procedee mecanice, care nu a fost tratat termic sau chimic, ceea ce i-a conservat calitatile.

Exista pe piata si ueiurile raw, presate la rece, care sunt extrase prin procedee mecanice la temperaturi mai joase de 42 de grade. Uleiurile presate la rece au de obicei un miros mai puternic de cocos, care nu se regaseste la uleiurile rafinate.

Uleiul de cocos rafinat are o culoare galbuie, fie ca este in stare solida sau lichida.  Uleiul de cocos virgin presat la rece este alb in stare solida si usor galbui in stare lichida. Uleiul filtrat este de un alb imaculat, pe cand uleiurile raw pot avea unele depuneri maronii pe borcan, provenite din coaja de cocos.

Utilizari ale uleiului de cocos

Uleiul de cocos poate fi folosit la prajit, avand o temperatura de ardere foarte ridicata. Uleiul virgin de cocos poate fi consumat de asemenea ca atare, direct pe paine, in loc de unt sau poate fi folosit ca ingredient in preparatele raw vegane.

Uleiul de cocos este excelent pentru prepararea maionezei, a smoothie-urilor, a drajeurilor si ofera cafelei un gust deosebit. Pasionatii de gastronomie pot prepara energizante pe baza de ulei de cocos sau delicioasa crema de ulei de cocos.

In gospodarie, uleiul de cocos poate avea numeroase intrebuintari, cum ar fi :

  • Ca solutie pentru intretinerea hainelor si accesoriilor din piele
  • In loc de crema hidratanta pentru maini sau lotiune de corp
  • Pe post de solutie insecticida
  • Ca solutie de curatare a ustensilelor de bucatarie
  • In loc de crema de pantofi
  • Ca sapun de rufe

Pentru a va mentine sanatatea si frumusetea, alegeti intotdeauna un ulei de cocos de virgin, nerafinat, care va ofera nutrienti sanatosi, valorosi pentru sanatate. In acest sens, va invitam sa descoperiti uleiurile de cocos organice din selectia noastra, care sunt de o inalta puritate si calitate.