Uleiul de masline – este un produs foarte popular in intreaga lume, de care ne putem bucura si la noi in tara. Acest tip de ulei este folosit pe o scara larga atat in industria alimentara, cat si in industria cosmetica. Totusi, sunt anumite caracteristici, beneficii si intrebuintati ale acestui produs pe care putini le cunosc.
Uleiul de masline – Curiozitati
Se pare ca uleiul de masline a inceput sa fie produs inca de 4000 de ani inainte de Hristos. La inceput, uleiul de masline nu era folosit in alimentatie, ci numai pentru fabricarea sapunurilor si pe post de combustibil pentru lampi.
Astazi, industria cosmetica foloseste produsele care rezulta din urma prelucrarii maslinelor, precum turtele si apa, deoarece sunt bogate in polifenoli si fibre sanatoase.
Astazi, cei mai mari producatori de ulei de masline sunt in Spania, Italia si Grecia, iar in SUA, uleiul de masline se produce in cantitati mari in California, Arizona, Texas, Georgia, Florida, Oregon si Hawaii.
Mission, Manzanillo, Sevillano, Arbequina, Koroneiki, Arbosana, Ascolano, Frantoio, Leccino, Pendolino, Maurino si Coratina sunt doar cateva din speciile de masline folosite la fabricarea uleiului de masline.
Putini stiu ca exista chiar si Scoala Internationala a Uleiului de Masline, unde oamenii studiaza in amanunt calitatile fiecarui tip de ulei de masline.
Cele mai importante beneficii oferite de uleiul de masline
Uleiul de masline are proprietati antioxidante si antiinflamatoare recunoscute de medici si nutritionisti. Vitamina E, polifenolii si fitosterolii din uleiul de masline incetinesc efectele imbatranirii, atat la nivelul pielii cat si la nivelul intregului organism. Acidul oleic din uleiul de masline are un rol antiinflamator, reducand in acelasi timp si riscul aparitiei cancerului.
Cel mai important beneficiu pe care-l ofera consumul regulat de ulei de masline este prevenirea bolilor cardiovasculare. Conform studiilor din ultimii ani, dieta mediteraneana, bogata in ulei de masline, este cea mai sanatoasa dieta pentru ca reduce substantial riscul aparitiei bolilor cardiace. Consumul regulat de ulei de masline reduce inflamatia, reduce colesterolul LDL si previne formarea cheagurilor de sange.
Ce alte intrebuintari poate avea uleiul de masline
In afara de bucatarie si salonul de infrumusetare, uleiul de masline poate avea multe alte intrebuintari, mai putin cunoscute :
- Amestecat cu suc de lamaie, uleiul de masline poate fi folosit pentru a reda luciul pieselor de mobilier.
- Ai participat la renovarea casei si acum ai pete de vopsea pe piele ? Nu te ingrijora. Pune putin ulei de masline pe pata de vopsea, las-o sa actioneze, apoi curata locul cu apa si sapun.
- Daca balamalele scartaie, le poti unge cu putin ulei de masline pentru a scapa de problema
- Hainele si canapelele din piele pot fi unse cu ulei de masline pentru a-si recapata luciul
Uleiul IONIS produs de NUTRIA este unul renumit in Grecia pentru calitatile sale exceptionale. Produsul este disponibil intr-o mare varietate de arome, care vor satisface chiar si cele mai exigente gusturi.