Uleiul de porumb. Caracteristici, Beneficii, Utilizari

Uleiul de porumb. Caracteristici, Beneficii, Utilizari

Uleiul de porumb este un tip de ulei vegetal, folosit la gatit, intrucat are punctul de ardere ridicat, fiind mai sanatos.

De altfel, consumul sau vine la pachet cu o serie de beneficii pentru sanatate, una dintre cele mai importante fiind protectia cardiovasculara. Atunci cand este folosit in cantitati moderate, acest ulei de porumb scade nivelul colesterolului LDL.

Desi mai putin popular si utilizat decat uleiurile de floarea-soarelui si masline, acesta este totusi o alternativa sanatoasa. Multumita continutului ridicat de acizi grasi polinesaturati si al celui redus de acizi grasi saturati.

Ulei de porumb: efecte benefice asupra sanatatii cardiovasculare

Unul dintre cel mai bine documentate efecte pozitive ale consumului de ulei de porumb este asupra sistemului cardiovascular. Acizii grasi polinesaturati, care abunda in acest tip de ulei, sunt esentiali pentru stabilizarea nivelului general de colesterol, protejand astfel sanatatea cardio. Tot gratie acizilor grasi polinesaturati, uleiul de porumb determina si reducerea tensiunii arteriale, recomandat persoanelor care se confrunta cu hipertensiune.

In plus, uleiul de porumb s-a dovedit mai bun pentru sanatatea cardiovasculara decat mult mai popularul ulei de masline extravirgin. Mai exact, un studiu publicat in 2015 in Journal of Clinical Lipidology dezvaluie ca uleiul de porumb determina reducerea nivelului de colesterol „rau”, cu 11%, in timp ce uleiul de masline extravirgin, doar cu 3,5%. Cat despre efectul asupra nivelului total de colesterol, reducerea, in cazul consumului de ulei de porumb, a fost de 8%..

Ulei de porumb: precautii

Pe langa faptul ca furnizeaza un numar ridicat de calorii la o cantitate mica de produs; uleiul de porumb ar trebui consumat in cantitati moderate si ca urmare a continutului mare de acizi grasi Omega-6. Explicatia vizeaza dezechilibrul dintre aportul de acizi grasi Omega-3 si -6; in cazul uleiului de porumb, raportul este de 49 la 1 (Omega-6 vs Omega-3), cel optim pentru sanatate fiind de 4 la 1 sau chiar mai redus. Consumul excesiv de produse cu un continut mare de Omega-6 creste riscul dezvoltarii unor afectiuni precum depresie, cancer mamar si cancer de prostata.

Ulei de porumb, beneficii pentru sanatate

Uleiul de porumb a dovedit multiple beneficii pentru sanatate. Chiar daca efectele pozitive asupra sistemului cardiovascular sunt printre cele mai notabile, beneficiile nu se opresc aici si includ:

  • Efect imunostimulator – acizii grasi polinesaturati favorizeaza reducerea inflamatiilor, sprijinind buna functionare a sistemului imunitar;
  • Efect tonic – acidul linoleic din compozitia uleiului de porumb contribuie la functionarea optima a rinichilor, ficatului, sistemelor reproducator si digestiv;
  • Efect antioxidant – uleiul de porumb este bogat in vitamina E, substanta cu puternice proprietati antioxidante.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *